Благодатният огън слезе днес в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, предаде ТАСС.
Запалването на Благодатния огън стана в параклиса на Божи гроб. Събитието беше предшествано от неколкочасови молитви на хиляди хора.

От свещта на патриарха на Ерусалим Теофил Трети вярващите запалиха своите свещи и огънят се разпространи в целия храм.

Вярващите приветстваха слизането на Благодатния огън с думите "Христос Воскресе!" – "Воистина Воскресе!" на различни езици.

Снимка: Reuters

Божи гроб е главна светиня за християнския свят. Смята се, че е разположен на мястото, където според Светото писание е разпънат, погребан и след това възкръсва Исус Христос. То е открито от пратеници на римския император Константин три века след разпъването на Христос.

Слизането на Благодатния огън става всяка година в съботата преди неделята на Възкресение Христово. Вярващите предполагат, че ако огънят не слезе, това ознаменува началото на последните времена.

Снимка: Reuters

За да се пресекат всякакви спекулации дали чудото не е някаква форма на измама, събитието протича при специален надзор – параклисът се проверява предварително, за да няма в него нищо, което да може да предизвиква възпламеняване, след което вратите му се запечатват.

В деня на чудото той се отваря и в него влизат само православният патриарх на Ерусалим – Теофил III, и арменски прелат.

Снимка: Reuters

Когато се случи чудото с Благодатния огън първо се запалват кандило и 33 свещи – колкото са били земните години на Христос.

В първите минути на запалването си Благодатният огън не пари и не изгаря. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!