Повече от 10 хиляди души се събраха днес в центъра на Вашингтон на митинга срещу действията на полицията, от чиито ръце през последните седмици загинаха няколко невъоръжени чернокожи, съобщава ТАСС.

Участниците в масовата акция, която започна на Площада на свободата,недалеч от Белия дом, планират да стигнат до Конгреса на САЩ.

Митингът се провежда по инициатива на няколко правозащитни организации, а говорилите на него говориха за произвола и бруталността на полицията и поиска реформа в правоохранителните органи.

На носените от протестиращите плакати е изписано: "Животът на черните също означава нещо" и "Кого защитавате? На кого служите?".

За да вземат участие в демонстрацията във Вашингтон пристигнаха членове на семейството на Майкъл Браун и Ерик Гарнър - афроамериканците, които бяха убити от полицията във Фъргюсън, щата Мисури и в Ню Йорк.

Тяхната смърт и решението на съдебно жури да не се повдига обвинение срещу полицейските служители, предизвикали трагедията, предизвика масови протести в цялата страна, включително в големи градове като Бостън, Чикаго, Лос Анджелис.

Във Фъргюсън преди няколко седмици имаше бунтове, съпроводени с погроми, палежи, грабежи и стрелба. Полицията трябваше да използва сълзотворен газ и арестува няколко десетки нарушители.

Освен въвВашингтон, за събота е планирана голяма демонстрация и в Ню Йорк. Организаторите казаха, че днес имат "Ден на съпротивата".