Хиляди йеменци излязоха днес по улиците на столицата Сана, включвайки се в най-голямата демонстрация досега срещу шиитските милиции на хусите, които контролират столицата, съобщиха световните агенции.

Това стана два дни, след като президентът Абд Рабу Мансур Хади подаде оставка и страната изпадна в политическа криза. Според очевидци, цитирани от „Ройтерс”, около 10 000 души тръгнали от митинг, състоял се пред Университета на Сана, към дома на Хади, скандирайки възгласи срещу милициите на хусите, които са шиити, и предимно сунитската „Ал Кайда”.

„Асошиейтед прес” предаде, че в акцията са участвали около 20 000. „Да живее народът на Йемен. Не на хусите и не на Аффаш”, скандирало множеството, използвайки прозвището на бившия президент Али Абдула Салех, който беше свален през 2011 г. след бунт срещу 33-годишното му управление.

Той беше обвинен от Съвета за сигурност на ООН, че е помогнал на хусите да превземат през септември Сана.

Хади, който се оттегли в четвъртък, каза, че контролът над Сана, установен от хусите, е главната причина за провала на плановете му да донесе стабилност на Йемен след години на хаос, племенни размирици, задълбочаваща се бедност и американски удари с безпилотни самолети срещу сунитските ислямистки екстремисти.

Хусите на практика тази седмица държаха Хади като затворник в дома му. Те го обвиняват, че не е спазил споразумение за подялба на властта, което те сключиха с основните политически партии в негово присъствие, след като превзеха Сана.

Според очевидци бойците на хусите и полицията не са предприели никакви опити да попречат на днешния протест. Многохилядни демонстрации е имало и в южните градове Таиз и Иб, предаде „Асошиейтед прес”.

Вчера хиляди поддръжници на хусите се събраха в Сана с плакати, на които пишеше „Смърт на Америка! Смърт на Израел” - лозунг, който стана запазена марка на групировката, отбелязва „Ройтерс”.

Йеменският парламент - Съветът на депутатите, трябва да се събере утре, за да разисква оставката на Хади. По конституция председателят на законодателния орган Яхия Али ал Раи, който е от партията на Салех Общ национален конгрес, поема властта, докато се организират нови избори.