Хиляди испанци излязоха по улиците на Мадрид и други градове, за да протестират срещу законопроект, целящ да засили правата на животните, но изключващ ловните кучета, предаде Ройтерс.

В Испания кучетата се използват за проследяване или улавяне на животни като елени, диви свине и зайци. Ловната индустрия генерира повече от 5 милиарда евро годишно в икономическа дейност.

Снимка: Ройтерс

„Животните трябва да са свободни и щастливи, а хрътките и всички други ловни кучета трябва да спят на дивана“, коментира служителка в кучешки приют в Мадрид пред Ройтерс.

Около 167 000 кучета са били изоставени в Испания през 2021 г., много от които след края на ловния сезон, показват данните на неправителственате организация „Афинити“.

Протестиращите настояха правителството отново да включи ловните кучета в законопроекта, който увеличава глобите за малтретиране на животни на 200 000 евро и предвижда възможност за наказание до две години затвор за най-тежките случаи.

Собственици на магазини за домашни любимци заявиха, че ще бъдат принудени да спрат работа съгласно новото законодателство, защото то позволява само на лицензирани развъдници да продават котки, кучета и домашни порове.

Снимка: Ройтерс

 

Според тях това ще доведе до загуба на хиляди работни места и разрастване на черния пазар за домашни любимци и екзотични животни.