След броени дни изтичат първите мерки за борбата с инфлацията в Германия, влезли в сила началото на лятото.

Как оценяват хората там намаления енергиен данък, довел до по-ниски цени на горивата и месечния билет от 9 евро за транспорт?

Статистиката в Германия отчита минимално понижение на инфлацията в сравнение с май месец преди да влязат мерките. Експертите смятат, че това се дължи именно на месечния билет от 9 евро за транспорт и облекченията при горивата. 

Допълват обаче, че се очаква от септември нивото на инфлацията тук отново да се повиши, защото тогава отпадат тези мерки, а до този момент остават броени дни. 

Снимка: Getty Images

Междувременно днес се проведоха демонстрации в много градове в страната с искания за удължаване на билета от 9 евро.

Хиляди искат билетът от 9 евро да остане. С намалената месечна карта можехме да пътуваме из цяла Германия с регионални влакове. А германците оцениха високo въведената мярка. Катя изчислява, че с този билет е спестила поне 60 евро – разлика от цената на нормалната месечна карта.
 
„Mисля, че взетите мерки бяха от помощ. Много хора използваха влаковете. На мен това ми помогна много, защото успях да спестя. Намирам го за много добре“, сподели Катя Франк.

Канцлерът Шолц определи тримесечния проект като "една от най-добрите идеи, които сме имали" и заяви, че билетът ще има наследник.

До дни управляващите обещават да обявят третия пакет мерки с облекчения за германците през зимния отоплителен сезон.