Хиляди излязоха на протест в Солун срещу използването на името Македония като част от названието на Република Македония.

Снимка: Reuters

Около 50 000 демонстранти участваха в митинга, съобщи Франс прес, позовавайки се на информация на гръцката полиция. По данни на Асошиейтед прес протестиращите са били над 100 000.

Те носеха плакати „Македония е била и ще бъде гръцка”, „Долу ръцете от Македония”, „Името е нашата душа”.

Снимка: EPA

До ескалация на напрежението не се стигна.

Снимка: Reuters

Георгус е историк и се надява с този протест правителството да спре преговорите със Скопие за разрешаване на спора за името Македония. „Много е важно, защото с името идва територията. Ако някой ти вземе името, след това те превзема”, смята той. 

Цели семейства бяха дошли на площада, за да изразят недоволството си. Сред тях е Ефения и дядо ѝ, който е свещеник. „Искаме да покажем с този протест, че македонците са всъщност гърци.  Те се опитват да откраднат историята ни”, категорична е Ефения. 

И докато хиляди протестираха, кметът на Солун Янис Бутарис ги наблюдаваше от кабинета си с нескрита тъга.

Бутарис има ключова роля за началото на преговорите между Скопие и Атина за името Македония. С него специалният пратеник на bTV Теодора Трифонова разговаря под звуците на недоволството.

Снимка: Reuters

„Много съм разочарован, защото след 25 години спорове за името на Скопие ние сме в същата позиция. Психологията, отношението на много гръцки граждани не се е променило. Проблемът е, че хората смятат, че Македония ще ни отнеме идентичността, никой няма да го направи. Те не са заплаха за нас. Хората са много слабо информирани, въобразяват си разни неща, които не са истина, че те ще ни откраднат историята, ще ни превземат”, пояснява той.

Снимка: Reuters

Неслучайно протестът е именно в Солун, тъй като градът е административен център на областта Източна Македония и Тракия в Гърция. Преди 26 години половин милион гърци излизат пред паметника на Александър Македонски, отново за името „Македония”.

„По онова време хората бяха много по-разгневени по темата. И тогава дейно участие взе и църквата. Сега гръцката църква е по-спокойна”, казва журналистът Никос Иконому.

Преподавателят по международни отношения проф. Спирос Лицас подчертава, че усилията на Скопие да се присъедини към НАТО и Европейския съюз са блокирани заради спора с името.

„Не вярвам гръцкото правителството да направи големи компромиси в преговорите”, коментира той. 

Медиите в Гърция разпространиха пет различна варианта за име на Македония, които се обсъждат на преговорите между двете страни. Всички съдържат думата Македония, а това не се харесва на гръцките граждани. Очаква се въпросът за името да бъде обсъден от премиерите на двете страни на международния икономически форум в Давос следващата седмица.