Голям протест предстои в Гърция. Недоволството е заради идеята името "Македония" да бъде част от названието на Република Македония.

На митинга утре в Солун се очакват над 50 хиляди души, които да поискат от гръцкото правителство да спре преговорите със Скопие за разрешаване на десетилетния спор за името "Македония".

Може ли да се стигне до размирици от Гърция предава специалният ни пратеник Теодора Трифонова.

От статуята на Александър Македонски в Солун утре ще започне най-големият протест в Гърция за последните 26 години.

Очаква се да пристигнат над 800 автобуса и представители на църквата от цяла Гърция.

Неслучайно протестът е в Солун, тъй като градът е столица на областта Македония в Северна Гърция.

Напрежението в Гърция се увеличи и след като медиите там тази седмица разпространиха пет различни варианта за име на Македония, които се обсъждат на преговорите между двете страни.

Във всички е включено името Македония. Много гърци обаче не желаят въобще названието Македония да бъде част от името на западната ни съседка.

„Настроени сме патриотично, защото правителството преговаря да даде името ни на друга страна, ние сме против това. С този протест ние искаме да спрем тези преговори да се даде името Македония на друга страна, която не е Македония. Тази дума има много голяма история, тази история е наша”, заяви организаторът на протеста Отон Яковидис.

Организаторите на протеста твърдят, че не са политически обвързани и че представляват неправителствени организации.

Паралелно с този протест в същия час ще има и друг – на гръцките анархисти. Полицията има съмнения, че може да се стигне до провокации и размирици.