Протестите срещу изборната победа на републиканеца Доналд Тръмп продължават втора седмица в Съединените щати, предаде Ройтерс. Хиляди студенти напуснаха учебните занятия и излязоха на протести из цялата страна, скандирайки "Не е моят президент". Студенти протестираха в Калифорния, Мериленд и Орегон.

Снощните протести протекоха на фона на вълна от критики срещу решението на Тръмп да назначи Стивън Банън за главен стратег на Белия дом. Банън до неотдавна ръководеше десния информационен сайт "Брайтбар" и назначението му породи опасения, че в управляващия екип ще преобладават бели националисти, отбелязва Ройтерс.

Приближени на Тръмп настояха протестните демонстрации да бъдат прекратени. Споменаваният като фаворит за поста държавен секретар - бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, нарече протестиращите "разглезени ревльовци". 

Избраният за президент Доналд Тръмп заяви в предаването "60 минути", че някои от участниците в демонстрациите са "професионални протестиращи". Той обаче смята, че част от тях се страхуват за бъдещето на страната, "защото не ме познават", добавя Асошиейтед прес, цитирана от БТА.