Бившата първа дама и държавен секретар на САЩ Хилари Родам Клинтън очаквано обяви, че се включва в президентската надпревара през 2016 г., като по този начин сложи край на почти двугодишни спекулации дали ще се бори за Овалния кабинет.

Съобщението дойде в мейли от Джон Подеста – ръководителят на кампанията на Клинтън, до дарители и медиите, предаде „Ню Йорк Таймс”. По-късно беше публикувано и видео обръщение на самата Клинтън, в което тя обявява намерението да се включи в борбата за президентското място.

Американското издание коментира, че кампанията вероятно ще започне в бавно темпо, като постепенно ще бъде изградена до една от най-скъпите.

Въпреки умножилите се атаки срещу нея през последните седмици Клинтън влиза като един от най-силните претенденти в надпреварата за Белия дом.

Във видеото, в което тя обявява кандидатурата си, думата вземат хора от различни възрастови и етнически групи в САЩ, които разказват за готовността си за промени. Самата Клинтън се появява след първата минута и половина, казвайки, че и тя е готова да направи нещо.

„Всеки ден американците се нуждаят от шампион и аз искам да съм този шампион”, заявява Клинтън, която вече има голяма подкрепа в Демократическата партия за поста.

Кампанията с фокус върху икономическата сигурност

Президентската кампания на Хилари Клинтън ще бъде изградена около обещанието за засилване на икономическата сигурност, а бившата сенаторка и държавен секретар ще бъде представена като „упорит боец”, способен да постигне резултати. Това посочиха вече двама нейни съветници, пожелали анонимност.

Това е първият поглед към посланията в предизборната кампания на бившата първа дама, която досега даваше само намеци за основните насоки на политиката, която ще следва, ако успее с втория си опит да стане първата жена президент на САЩ.

Вместо зрелищно начало на кампанията Клинтън, която през 2008 година загуби номинацията на демократите от Барак Обама, ще предпочете разговори с избирателите за икономическите нужди на семействата от средната класа и новото поколение.

Тя започва надпреварата като лидер за номинацията на демократите, въпреки че според екипа ѝ стратегията ѝ за ранните етапи на кампанията е да избягва да приема номинацията за гарантирана.

Според съветниците Хилари Клинтън ще постави пред избирателите същия избор и през 2016 г. и ще се представи като политик, умеещ да работи с Конгреса, бизнеса и световните лидери. Според информирани източници след видео обращението тя ще пътува до Айова и други ключови щати, където ще участва в поредица срещи с местни жители.

Ще разчупва стила си с гуруто по комуникациите на Мишел Обама

Кристина Шейк е на 45 години и се славеше доскоро като гуру на Мишел Обама. Тя консултираше първата дама на САЩ как да се държи пред хората и пред камерите. Сега бившата първата дама на САЩ и бивш държавен секретар Хилари Клинтън е решила също да използва услугите на Кристина Шейк, пише списание „Мадам Фигаро”.

След провала си в битката за президентската номинация на демократите през 2008 г., която Барак Обама спечели благодарение на начина, по който използваше социалните медии за целите на кампанията, а и след скандала с използването на личен имейл за служебната си кореспонденция по времето, когато е била държавен секретар, Хилари Клинтън има нужда от освежаване на имиджа, а Кристина Шейк, определяна като кралицата на комуникациите може да ѝ помогне за това.

Като консултант на Мишел Обама Кристина Шейк накара първата дама да позира за корицата на модното списание „Вог”, да танцува с водещия Джими Фалън пред милиони телевизионни зрители, за да ги направи съпричастни с проблема с децата с наднормено тегло.

Похвали от Обама и Кери

Президентът на САЩ Барак Обама вече заяви, че според него Хилари Клинтън би била отличен президент. Обама заяви на пресконференцията си в Панама, че тя е била страховит съперник, когато се е състезавала с него за номинацията на Демократическата партия през 2008 г., станала е прекрасен негов поддръжник по време на президентските избори през онази година и е била изключителен държавен секретар през първия му мандат.

Тя е мой приятел. Мисля, че ще бъде отличен президент, каза Обама. По думите му Клинтън ще има силни послания към избирателите, ако реши да се кандидатира.

Джон Кери също похвали предшественичката си. „Хилари Клинтън свърши невероятна работа, за да възстанови съюзите, които бяха разрушени в течение на предишните години”, каза Кери пред американската телевизия Ей Би Си.