Лондонското летище „Хийтроу“ загуби титлата си за най-голямо летище в Европа спрямо брой пътници. То беше изместено от летище „Шарл дьо Гол“ в Париж според „Блумбърг“.

Причината за лошото представяне на „Хийтроу“ са ефектите на пандемията от COVID-19 върху авиотрафика. Броят на пътуващите през летището е спаднал с 69% до 19 милиона за първите 9 месеца от 2020 г. То изостава с малко зад парижкото летище, а останалите в класацията за най-натоварени летища в Европа са Амстердам и Франкфурт.

Според главния управителен директор на летището в британската столица Джон Холанд-Кей намаляващият брой пътници се дължи на нарастващия брой на заразените с коронавируса. Той подчертава като причина и бавния напредък на правителството във Великобритания да въведе тестове за COVID-19. Чрез тях може да се разпусне граничният контрол за държави, отбелязани като високорискови от здравните власти.

 „Освен ако не предприемем действия, за да защитим икономиката си и да останем глобална търговска нация, ще изостанем. Французите предприеха много активен подход за безопасното отваряне на границите си, като са започнаха да тестват пътниците още през юни, докато Великобритания въвеждаше обща карантина“, коментира Холанд-Кей.

Правителството на Острова вече води преговори със САЩ за въвеждането на план, който да позволява на пасажерите да летят между „Хийтроу“ и Ню Йорк само с отрицателен тест за коронавирус, направен до 72 часа преди полета. Това твърди шефът на летището в Лондон.

Според сегашната система във Великобритания останалите държави могат да бъдат добавяни или премахвани от списъка с високорискови дестинации, завръщането от които изисква карантина. Това води до висока несигурност и неочаквани промени в плановете на пътуващите в последния момент. Така те често се отказват да предприемат пътуване, ако не е наложително.