Четирима гръцки офицери загинаха, а един беше ранен при катастрофа на военен хеликоптер „Хюи“ (Huey UH-1H) в района на град Козани, в Тесалия, съобщиха местните медии.

Машината се е изгубила от радарите около 7:50 ч. местно време и е паднала между селищата Еласона и Козани, на около 450 км северозападно от Атина.

Според гръцкото издание Нюз.ин на борда са били заместник-командирът на Първа армия и още четирима офицери. В. „Вима“ съобщава, че една от тях е била жена подофицер, която е намерена в тежко състояние и е откарана в болница.

Хеликоптер прелита над мястото на инцидента
Снимка: EPA

Хеликоптерът е изпълнявал рутинен патрулен полет между Лариса и Козани.

Със заповед на министъра на отбраната Панос Каменос гръцките въоръжени сили обявиха днес тридневен траур заради катастрофата, съобщава в. „Катимерини“.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос, премиерът Алексис Ципрас, председателят на парламента Никос Вуцис и лидерите на политическите партии в страната изразиха съболезнования на семействата на жертвите.

„Днешната загуба на четирима офицери от гръцката армия по време на изпълнение на служебния им дълг е голяма скръб за всички нас – заяви премиерът Алексис Ципрас. – Изразявам искрени съболезнования на семействата от свое име и от името на правителството и на гръцкия народ“.