Половин милион украински бежанци в Румъния от началото на конфликта. Потокът от хора, които търсят помощ, се увеличава и заради това, че атаките вече се местят на Запад в Украйна. Специалните пратеници на bTV Гергана Венкова и Явор Бошняков разказват от пункта при Сирет.

100 000 украинци са преминали за денонощие границата между Украйна и Румъния. Така общият брой украински бежанци на територията на Румъния е половин милион души. 

Европейската служба „Фронтекс“ указва подкрепа на румънската гранична служба. След като оставят мъжете си на фронта, украинските жени и деца разчитат на помощта на властите тук. 

Светлана, майка й и децата й успяват да преминат граничния пункт. Сега двете жени разчитат на съседите си в Румъния.


„Това е най-трудният момент от живота ни. Докато мъжете ни пазят родината, тези хора пазят нас и децата ни да стоим далеч от бомбите. Длъжни сме да оцелеем“, каза Светлана.

Вчера над границата прелетя хеликоптер - въздушна линейка за две новородени украински бебета - момиче и момче. От границата с Румъния децата са транспортирани до болници в Тимишоара и Букурещ.

Пред bTV началникът на полицията в областния град Сучава обясни, че в тази ситуация най-важна е координацията между службите на терен.

„Искате да бъда откровен? В полицейската академия ни подготвяха сериозно за такива ситуации, но реалността е много различна от написаното в учебниците. Няма да кажа, че може би Господ ни е помогнал, ще кажа, че когато това се случи, има вътрешен глас, който ти казва какво се очаква от теб. Никой полицай не е учил как да поднася бисквити, усещаш го в движение“, обясни Юнут Епуреану, началник на полицията в Сучава.


Голямото предизвикателство пред полицията в Румъния сега е сред целия бежански поток да засекат хората, които са готови да злоупотребят. Преди да напуснат граничната зона в Сирет, автобусите и автомобилите преминават през три пункта за контрол.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!