Спасителни екипи издирват хеликоптер на американската морска пехота, който е изчезнал по време на полет до Калифорния. Той е бил „обявен за изчезнал“ от военновъздушната база на Корпуса на морската пехота в Мирамар, близо до Сан Диего, рано в сряда.

На борда е имало петима морски пехотинци. Хеликоптерът е летял от авиобаза близо до Лас Вегас, пише Би Би Си. Шерифската служба на окръг Сан Диего помага в издирването.

Пожарните екипи са били предупредени за изчезналия летателен апарат в 2:20 ч. местно време в сряда и са изпратили екипи в район близо до езерото Морина, но не са успели да открият хеликоптера.

Усилията им за издирване са били възпрепятствани от силния сняг и зимните условия, съобщиха официални лица. Инцидентът е станал в момент, когато в района е имало силна буря, която е включвала проливни дъждове и няколко сантиметра сняг в планинските райони.

Въведен за първи път на активна служба през 1981 г., хеликоптерът CH-53E Super Stallion се счита за основен елемент на авиацията на морската пехота и обикновено изпълнява транспортна роля. В нормалната си конфигурация той може да превозва до 37 пътници.

Освен за превоз на войници хеликоптерът,  който се използва и от военноморските сили на САЩ и Япония, може да се използва в бойни действия и за транспортиране на доставки.

В миналото самолетите Super Stallion на морската пехота са участвали в няколко сериозни инцидента. През април 2018 г. четирима военнослужещи загинаха, когато техният Super Stallion се разби близо до Ел Сентро, Калифорния, докато изпълняваха тренировъчна мисия.

При друг инцидент през януари 2016 г. 12 морски пехотинци загинаха, когато два Super Stallion се сблъскаха над Тихия океан близо до Оаху на Хавайските острови.