Американският щат Хавай оспори пред съда новия указ на президента на САЩ Доналд Тръмп за имиграцията, с който се забранява влизането в страната на граждани на шест държави с предимно мюсюлманско население. Това предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. 

Щатът заяви, че новият указ нарушава конституцията на страната и поиска от хавайски федерален съдия да издаде временно разпореждане за спиране на действието на подписания в понеделник документ. Решението на съдията ще важи за цялата страна.

По-рано вчера съдия Дерик Уотсън взе решение за допускане на иска на щата срещу президентския указ. Той заяви, че щатът може да ревизира първоначалния си иск срещу първия указ, подписан през януари. Първото заседание е насрочено за 15 март, ден преди влизането в сила на новия указ.  Това е първият съдебен иск срещу ревизирания указ на Тръмп, отбелязва Ройтерс.

Хавай твърди, че указът може да се отрази негативно на университетите в щата, които може да срещнат затруднения в набирането на студенти и служители. Освен това икономиката на щата ще бъде засегната от указа, смятат хавайските представители. В представените пред съда документи се цитират съобщения, че пътуващите до САЩ са намалели рязко след действията на Тръмп.

"Вторият указ страда от същите правни проблеми като първия", се казва в представените от щата документи. Решението на президента би изложило част от населението на Хавай на дискриминация и неравностойно отношение, според работещите за щата юристи.

Администрацията на Тръмп се позовава на част от закон, според която президентът може да временно да прекрати допускането в САЩ на чужди граждани, определени по какъвто и да е признак, ако прецени, че те вредят на интересите на страната.