Природното бедствие „Харви” взе нови жертви в Тексас и Луизиана. Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще посети засегнатите райони днес.

Най-малко 9 души загинаха в катастрофалните наводнения. Броят на евакуираните надмина 5 хиляди.

Над 8500 федерални служители, полицаи, спасители и цивилни са се включили в операцията по спасяването на пострадалите.

Стотици са блокирани в един от най-засегнатите градове – Хюстън. Цели квартали са под прииждащата вода затворени са две големи летища и болница. Щетите тепърва ще се изчисляват. 

„Ще бъдете свидетели на бърза реакция от Конгреса и със сигурност от президента - ще получите своето обезщетение. Това е ужасяваща трагедия”, коментира Доналд Тръмп.

Бедствено положение е обявено в 58 окръга на Тексас, което е една пета от щата. Евакуирани пристигнаха в съседен Далас.

Снимка: EPA

Наводненията, причинени от неспиращия дъж, са основният проблем в района. Може да се наложи евакуацията на общо 50 000 души. В момента спешните служби получават над 1000 сигнала в час.

Евакуациите започнаха и в съседния на Тексас щат – Луизиана. Жителите на Ню Орлиънс, който беше почти унищожен от урагана „Катрина” през 2005 г. са силно обезпокоени. Ако дъждовете не спрат, градът може да остане под вода като Хюстън.

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери вече отложи визитите си в Казахстан и Украйна заради урагана „Харви”, съобщи Асошиейтед прес.

Според предварителни данни, федералното правителство засега има достатъчно средства за справяне с бедствени ситуации. Федералната агенция за извънредните ситуации (ФЕМА) има на разположение около 3 милиарда долара, които да вложи в разчистване на разрушенията, осигуряване на временен подслон за десетките хиляди души, изоставили домовете си.

Продължаващата буря може би ще наложи да се гласува допълнително пакет от няколко милиарда долара, както стана след урагана „Катрина” и супербурята „Санди”.

Опасността все още не е преминала, а пикът на наводненията се очаква в сряда и четвъртък.