Франция въвежда нова здравна политика по отношение на контацепцията при младите жени.

От следващата година хапчетата "антибебе" ще се предлагат безплатно на французойките под 25 г. Прегледите, изследванията и медицинските процедури, свързани с контрола на раждаемостта, също ще бъдат без пари. 

„Наблюдава се спад при използването на противозачатъчни от младите жени и основната причина за това е финансова. Неприемливо е жените да нямат възможност да се защитят от нежелана бременност, защото нямат средства“, коментира френският здравен министър Оливиер Веран. 

Попитан защо правителството е решило програмата да обхване само жените до 25 г., Веран отговори, че тези над тази възраст вече са самостоятелни, работят и имат здравни осигуровки. Той допълни и че според статистиката масово жените се замислят да имат деца след 25 г. 

По думите му жените над тази възраст също ще получат държавна подкрепа. 65% от изразходваните средства за контрацепция ще им бъдат възстановявани.

Програмата ще струва на френските здравни власти приблизително 21 млн. евро годишно. От 2013 г. девойките между 15 и 18 г. във Франция имат право на безплатни противозачатъчни.

Властите изтъкнаха, че именно заради програмата през последните 7 г. абортите сред тази възрастова група са сведени до минимум.