Хаос при отчитането на гласовете забави оповестяването на резултатите от първичните избори на Демократическата партия в щата Айова.

Снимка: Reuters

Повече от 14 часа след края на изборния ден в щата Айова, където гласуват първи, не е ясно кой печели при Демократите.

Проблеми с новото мобилно приложение, което брои гласовете и объркване с цифрите, които се съобщават - сложната избирателна система в Айова този път доведе до пълно фиаско за демократите.

Снимка: Reuters

Опозиционерите на Републиканците бяха поставени в отбранителна позиция часове преди речта на президента Доналд Тръмп за състоянието на съюза и финалния вот по импийчмънта му.

Кандидатите Бърни Сандърс и Пийт Бутиджидж цитираха техни данни, според които водят в резултата.

Снимка: Reuters

Резултатите на сенаторът Ейми Клобочар надминават проучванията. А Елизабет Уорън и смятаният за фаворит бивш вицепрезидент Джо Байдън изглежда се представят по-зле от очакваното.

Хаосът отново даде повод да се заговори, че избирателният процес в Айова е сбъркан и щатът не трябва да гласува първи.

А от щаба на Доналд Тръмп определиха сутацията като "влакова катастрофа" Самият президент очаквано получи над 97% подкрепа в изборите при републиканците в Айова за втори мандат.

Снимка: Reuters

Важно е да се отбележи, че щатът е от т.нар swing states - т.е вотът не е предрешен нито за Демократи, нито за Републиканци, както в голямата част от щатите. 

Кандидатите на демократите са вече в Ню Хемпшир, вторият по ред щат, в който се гласува.