Протест на антиглобалисти в Хамбург в навечерието на срещата на Г-20 в прерасна в безредици, при които пострадаха най-малко 76 служители на реда, включително говорителят на полицията.

Става дума за леки наранявания, уточниха властите.

Снимка: Reuters

Засега е известно за най-малко двама ранени сред протестиращите.

Според различните данни са задържани между петима и 20 души.

Снимка: Reuters

Протестиращите радикални антиглобалисти са се разделили на групи, формират отряди в различни части на града и разбиват всичко по пътя си, съобщи местната полиция. Имало е опити за заслепяване с лазер на кръжащия над града полицейски хеликоптер.

Снимка: Reuters

Силите за сигурност предупреждават гражданите да не излизат на улицата без необходимост.

Демонстрацията днес беше озаглавена „Добре дошли в Ада“ и в нея участваха около 12 хил. души. Те използваха димки, бомбички и бутилки срещу полицаите, а униформените им отговориха с водни струи и сълзотворен газ.

Преди началото на срещата германският канцлер Ангела Меркел определи климата като една от най-важните теми на разговорите и подчерта, че ще защитава не само германските, но и европейските интереси.

Срещата на върха ще подчертае изолацията на САЩ по климатичните въпроси, защото много страни са решени да продължат да работят по Парижкото споразумение за климата, каза тя.

Обсъжданията на климатичните въпроси със САЩ няма да са лесни, след като президентът Тръмп обяви през юни оттегляне от споразумението за борба с глобалното затопляне на планетата, прогнозира германският канцлер. „Ние, разбира се, няма да скрием различията си, а напротив, ще ги посочим, защото по някои ключови въпроси има разнобой в мненията“, каза Меркел.

Тя разговаря и с американския президент Доналд Тръмп, като двамата са обсъдили ситуацията със Северна Корея, положението в Близкия Изток и конфликта в Украйна.