Някои от най-мощните инструменти за шпионаж, създадени от елитна група хакери на американската Агенция за национална сигурност (АНС), бяха разкрити публично, което може да има тежки последици за дейността на разузнавателната агенция и за сигурността на правителствените и корпоративните компютри, алармира в. „Вашингтон пост”.

Средства за пробив на компютърни системи се появиха мистериозно онлайн през уикенда. Файлът съдържаше 300 мегабайта информация, включително инструменти за пробив на т.нар. „защитни стени” и за източване или промяна на данни.

Разкриването на файла означава, че поне още една страна – може би шпионска агенция от друга държава – има достъп до същите хакерски инструменти, които използва АНС, и може да ги прилага срещу организации с уязвими рутери и защитни стени. Освен това тя може да научава подробности за дейността на АНС, отбелязва вестникът.

Публикуването на кода предизвика дълбоко безпокойство в средите на американските разузнавателни служби и повдигна въпроса дали собствените им елитни агенти не са станали обект на хакерски пробив, а методите им – разкрити, пише в. "Ню Йорк таймс".

Повечето външни експерти, проучили информацията, която бе разгласена от група, нарекла себе си „Посредници в сянка” (Shadow Brokers), казват, че файлът съдържа истински образци от кода, използван от АНС при разработката на специален зловреден софтуер, датиращ от средата на 2013 г.

Хакерската група твърди, че е откраднала киберинструментите от друга хакерска група – „Икуейшън груп" (Equation Group), за която се подозира, че е свързана с АНС.

Бивши служители на АНС предполагат, че изтичането на информация е резултат по-скоро от грешка на оператор от АНС, отколкото успешна хакерска атака от чуждестранно правителство срещу инфраструктурата на агенцията.

Уебсайтът на АНС беше недостъпен почти цял ден до снощи. Съвпадение или не, но това стана малко след като хакери съобщиха, че са откраднали ценните киберинструменти на агенцията.

Използвани са материали на БТА