Пандемията от новия коронавирус се отразява сериозно на човешките права, заяви днес германският външен министър Хайко Маас пред парламента в Берлин.

По думите на политика кризата подхранва авторитаризма. Маас обърна внимание на репресиите срещу журналисти в Русия, Венецуела, Иран, Китай и Турция като пример за авторитарен отговор на пандемията.

„В Европа виждаме как извънредните мерки се използват за подронване на върховенството на закона“, каза още външният министър.

Той приветства действията на Европейската комисия за систематично наблюдение на извънредните мерки, които се приемат в страните-членки на ЕС. Във фокуса на това наблюдение е Унгария, чийто премиер Виктор Орбан си издейства от парламента широки правомощия, които не са ограничени с времева рамка.

Макар на теория всички държави да имат правото да ограничават временно човешките права заради пандемията, Маас подчерта, че целта на мерките трябва да е обоснована.

„Мерките трябва да са пропорционални и най-вече временни“, каза министърът, като обеща Германия да повдигне този въпрос, когато поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз на 1 юли.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!