Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш откри годишната сесия на Общото събрание на световната организация с призив за световно примирие и избягване на нова Студена война между Съединените щати и Китай.

Според Гутериш посоката, в която върви светът, е опасна, тъй като не може да си позволи разделение между двете най-големи икономики.

Той призова за постигане на примирие в световен мащаб до края на годината и разкритикува поведението на популистките и националистическите движения във време на пандемия.

Сесията на Общото събрание на ООН беше открита в полупразна зала в Ню Йорк. Заради опасенията от коронавируса световните лидери не присъстваха физически на заседанието, а изпратиха речите си предварително записани.

"Движим се в много опасна посока. Нашият свят не може да си позволи бъдеще, в което двете най-големи икономики разделят света - всяка със своя търговия, международни правила, интернет и възможности за изкуствен интелект. Технологичното и икономическото разделение рискува неминуемо да се превърне в геостратегическо и военно разделение. Трябва да избегнем това на всяка цена", каза Антониу Гутериш.