Нанасянето на каквито и да било щети по Запорожката АЕЦ би било „самоубийство“. За това предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш след срещата си с прездиентите на Украйна и Турция.

Сериозно безпокойство от зачестилите удари в района на атомната централа изрази и турският президент Ердгона. Той призова войната да приключи на масата за преговори, за да се избегне нов Чернобил.

Снимка: EPA

„Фокусът на тристранната среща, която проведохме, бяха възможните начини за прекратяване на конфликта", каза Ердоган.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш настоя за демилитаризирането на атомната централа, която е под контрола на Русия от началото на инвазията. А Москва и Киев си размениха взаимни обвинения в подготовка на провокации.

„Русия трябва незабавно, без предварителни условия, да изтегли войските си от Запорожката атомна електроцентрала. Тя трябва да спре всякакъв вид провокации и без съмнение да спре обстрела“, каза Володимир Зеленски.

„Киев много пъти демонстрира своите способности да устройва провокации и невъзможност да контролира националистическите формирования. Поради тези причини предложението за демилитаризиране на зоната около Запорожката АЕЦ е неприемливо“, отбеляза Иван Нечаев, говорител на МВнР на Русия.

По време на тристранната среща беше обсъден и износът на зърно.