Украйна се подготвя за „най-лошия“ сценарий с АЕЦ „Запорожие“, гласи заглавие на Би Би Си. Екип на телевизията е бил поканен на ученията за реакция при ядрен инцидент в близост до централата.

„Много сме притеснени. Ситуацията се промени драматично след като руснаците започнаха да стрелят по този район на 5 август“, каза украинският енергиен министър Херман Халушченко. Според него ситуацията в централата наближава критичен момент.

От началото на войната АЕЦ „Запорожие“ е под руско владение, но централата продължава да се „стопанисва“ от украински екипи от специалисти. През последните две седмици мястото е подложено на сериозен обстрел като Москва и Киев се обвиняват взаимно кой е виновен за него.

В същото време по-рано днес от руска страна увериха, че не разполагат тежки оръжия във и около Запорожката АЕЦ. „Там има само части, осигуряващи безопасността. Руските въоръжени сили предприемат всички необходими мерки за гарантиране на безопасността на Запорожката АЕЦ“, се казва в официално изявление на руското министерство на отбраната.

В същото време МО на Русия казва, че централата може да бъде затворена, „ако украинските сили продължат да обстрелват съоръжението. На брифинг Игор Кирилов, ръководител на руските сили за радиоактивна, химическа и биологическа защита, заяви, че резервните системи за поддръжка на централата са били повредени в резултат на обстрела. По думите му в случай на авария, радиоактивният материал ще обхване Германия, Полша и Словакия.

На посещение в страната са генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Турция Реджеп Ердоган. Москва обвинява Киев, че са подготвили „грандиозна провокация“ около атомната електроцентрала. Целта им, според руснаците, е да я обстрелят и после да обвинят Русия, че е причинила ядрена авария.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза вчера, че спешно трябва да се проведе инспекция на обекта от Международната агенция за атомна енергия.