Губернаторът на американския щат Ню Йорк Андрю Куомо подаде оставка заради обвинения в сексуален тормоз на 11 жени. Той бе подложен на силен политически натиск да се оттегли, включително от президента Джо Байдън. Това е поразителен крах за човек, смятан за потенциален кандидат за президент на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Шейсет и три годишният демократ Куомо е губернатор на Ню Йорк от 2011 г. и е преизбиран на два пъти. Преди това е бил министър на жилищното настаняване и градското развитие в администрацията на президента Бил Клинтън.

Независимо разследване установи, че губернаторът е нарушил федерални и щатски закони. В доклада от разследването с обем 168 страници, се казва, че Куомо е опипвал, целувал и отправял непристойни намеци към 11 жени, сред които настоящи и бивши правителствени служителки. Той отрече обвиненията.

В телевизионното обръщение, с което съобщи за решението си да подаде оставка, Куомо отхвърли обвиненията и каза, че повечето от тях, особено най-тежките, съдържат много "неточности". Той говори за "политически мотивирани атаки" срещу него, но призна, че имайки предвид създалата се обстановка, е най-добре да се оттегли от поста.

Това е вторият случай на съпроводена от скандал оставка на губернатор на Ню Йорк за последните 13 години. През 2008 г. Елиът Спицър бе принуден да се оттегли по обвинение, че е покровителствал проститутки.

Постът на Андрю Куомо ще бъде зает от заместник-губернатора Кейти Хокул, която ще стане първата жена губернатор на щата в неговата история.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!