Пореден ден на протести във Венецуела. В столицата Каракас привържениците на опозицията влязоха в сблъсъци със силите на реда, които използваха шокови гранати и сълзотворен газ. 

Хиляди привърженици на председателя на парламента Хуан Гуайдо заляха улиците на столицата, за да поискат за пореден път оставката на президента Мадуро. Същевременно в страната се провеждат и демонстрации в подкрепа на управляващите.

След вчерашния неуспешен призив за преврат протестите продължават по мирен начин. И Хуан Гуайдо, и Николас Мадуро призоваха поддръжниците си на масови шествия в днешния ден. 

"Говори действащият ви президент - Хуан Гуайдо, легитимният главнокомандващ. Твърдението на режима, че държи контрола над въоръжените сили, е фарс. Мадуро няма подкрепата на армията", заяви Хуан Гуайдо - председател на парламента.

При вчерашния опит Гуайдо не получи очакваната подкрепа от армията, а Мадуро обяви победа. Отхвърли твърденията, че е планирал бягство в Куба.

"Първи Майк Помпео - държавният секретар на Съединените щати каза, че имам план да избягам в Куба, но Русия ми е забранила да напускам страната. Господин Помпео, това е лъжа. Американското командване дава заповеди на военни във Венецуела да се включат в преврат", каза Николас Мадуро - президент на Венецуела.

Съединените щати предупредиха, че всякакви действия срещу опозицията ще бъдат наказани.

"Военни действия са възможни- ако това е необходимо, Съединените щати ще ги предприемат. Опитваме да направим всичко възможно, за да се избегне насилието. Предпочитаме мирно предаване на властта, като Мадуро си тръгне и се проведат нови избори", заяви държавният секретар на САЩ  Майк Помпео.

Повечето съседи на Венецуела изразиха подкрепа си за демократични промени в страната.