Демонстрант бе убит през нощта срещу събота в тунизийския град Гафса по време на протестно шествие срещу убийството в четвъртък на опозиционния депутат Мохамед Брахми, предаде АФП.

45-годишният демонстрант Мохамед Муфли е бил убит при опит на полицията да разпръсне с гранати със сълзотворен газ символичното нощно погребение на опозиционния лидер, чието действително погребение е в събота в столицата Тунис.

Мъжът е бил ударен в главата с граната със сълзотворен газ и починал малко по-късно в болница.

Полицията се намеси, след като стотици демонстранти се опитаха да щурмуват местните правителствени сгради в центъра на града.

В същото време на нощна пресконференция 42-ма опозиционни депутати обявиха, че напускат парламента с искане за оставка на правителството и организиране на предсрочни избори в Тунис.

Хиляди хора протестираха на цялата територия на Тунис и „Главният синдикат на тунизийските работници” проведе в петък обща стачка в знак на протест срещу убийството на Брахми ден по-рано. Той бе застрелян със същото оръжие, което бе използвано шест месеца по-рано за убийството и на друг опозиционен политик – Шукри Белаид, съобщи министърът на вътрешните работи Лотфи Бен Джеду.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!