Броят на блокираните мигранти на гръцко-македонската граница достигна 9000 души, а хуманитарната криза се задълбочава. По данни на неправителствени организации, които работят на място, в следващите дни те ще станат над 10 000 души.

Въпреки привидно спокойната обстановка в импровизирания лагер, който се намира в непосредствена близост до ГКПП "Идомени", повечето мигранти са на ръба - блокирани са от дни, а провизиите и храната не достигат. Освен това лошите метеорологични условия през изминалата нощ допълнително усложняват ситуацията.

Освен че няма достатъчно одеала, хранителните продукти са на привършване, а медицинската помощ не достига, най-голямото предизвикателство пред мигрантите е, че няма никаква информация дали, кога и кои от тях ще могат да преминат в Македония и да продължат пътя си по т.нар. Балкански маршрут. Това предаде специалният пратеник на bTV на гръцко-македонската граница Полина Ботева.

Снимка: Reuters

Експерти изразяват загриженост и от увеличената опасност да се развият заразни болести сред уморените мигранти, които живеят в меко казано недобри условия.

Най-вероятно гръцко-македонската граница ще остане затворена и днес. Решението е своеобразен отговор на ескалиралото напрежение от страна на мигрантите от понеделник. Изнервени от дългото чакане бежанци разбиха с метални колове бариерата на границата между Скопие и Атина, но бяха отблъснати от полицията. Поне 30 души пострадаха при размириците.

Снимка: Reuters

В същото време, сирийци, иракчани, афганистанци продължават да пристигат в импровизирания лагер. Пейзажът постоянно се променя от новите палатки, които се опъват на границата.

Според информация, разпространена от неправителствени организации, през тази година по-голям процент от мигрантите са жени и деца, в сравнение с тенденциите от 2015 г.

Снимка: Reuters

През последния месец всеки ден средно по 2000 бежанци влизат в Гърция през островите и се насочват насам, към северната граница на южната ни съседка.

А след като Македония намали значително броя на хората, които допуска да преминат на територията ѝ, бежанците, останали блокирани в Гърция са вече близо 30 000, а гръцките власти сече неколкократно предупредиха, ме ситуацията вече е извън контрол.