Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова турския президент Реджеп Тайип Ердоган да отведе хилядите мигранти, струпали се в района на река Еврос (Марица) на границата между Турция и Гърция, предаде ТАСС.

В изказване на Гръцко-германския икономически форум в Берлин Мицотакис каза, че Европа навлиза в нов етап в сферата на миграцията.

"Президентът Ердоган ще пристигне довечера в Брюксел. Аз смятам за положително такова развитие на събитията. Надявам се, че това ще бъде началото на деескалация на кризата", каза Мицотакис.

Той подчерта, че ако Ердоган иска да преразгледа Съвместната декларация на ЕС и Турция за миграцията, "която той сам унищожи на практика", то трябва да направи следните стъпки: да отведе отчаяните хора от Еврос, да престане да разпространява фалшиви новини и пропаганда и да разгледа мерки като съвместно патрулиране за контрол на потока мигранти и от турската страна на границата.

Според Мицотакис президентът на Турция трябва да се съгласи също, че в Турция трябва да се връщат не само нелегалните мигранти от гръцките острови, а и тези от вътрешността на страната.

"Гърция винаги е признавала и признава, че Турция играе важна роля в решаването на проблема с бежанците, но това не може да става в условия на заплахи и шантаж", каза гръцкият премиер.

Мицотакис призова също за постигане на споразумение за доброволно преселване на непълнолетните мигранти от Гърция в Европа, като апелира страните членки на ЕС да вземат участие в тази "практическа демонстрация на солидарност".

По-рано днес в Берлин, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с германския канцлер Ангела Меркел.

Меркел призова Европейския съюз да се притече на помощ на Гърция, докато страната се бори да овладее мигрантската криза.

Мицотакис от своя страна подчерта, че е жизненоважно, колкото се може повече държави от Общността да се присъединят към германска инициатива за приемане на деца и непълнолетни, останали на гръцката граница.

Снимка: Reuters

По време на срещата навън се проведоха протести в подкрепа на бежанците.

„Турция изпитва голяма тежест с приетите мигранти, но Анкара не може да очаква разбиране, ако се опитва да разрешава проблемите си на гърба на бежанците, които в крайна сметка са останали в задънена улица на турско-гръцката граница“, заяви Ангела Меркел.

На 28 февруари Ердоган обяви, че вече няма да спира сирийските бежанци да се отправят към Европа, след като 36 турски военни бяха убити в сирийската провинция Идлиб.

Гърция от своя страна съобщи, че нейните сили за сигурност са успели да осуетят над 37 хиляди опита за нелегално преминаване на границата и са арестували 300 души, от които само 4 процента са били сирийци.

ЕС и Турция са на различно мнение по някои въпроси, но днес ще обсъдим с турския президент Реджеп Ердоган какво двете страни могат да направят за изпълнение на споразумението за миграцията. Това заяви преди началото на срещата с турския държавен глава в Брюксел председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той посочи, че разговорът ще засегне обстановката в Близкия изток и нуждата от стабилност, особено в Сирия. По някои въпроси сме на различно мнение, затова е важно да имаме честен и открит диалог, за да видим дали е възможно да преодолеем различията, добави Мишел.

В днешната среща ще участват също председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. По-рано днес Ердоган разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.