Гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ временно е спряла публикуването на експресни тримесечни оценки за брутния вътрешен продукт (БВП)  на страната заради разминавания с неокончателните изчисления, предаде БТА, като цитира изказване на официален представител на статистическата служба пред „Ройтерс”.

Причината е, че оценките до момента са били базирани на непълна информация и след това се налагало да се коригират.

Това доведе до съществени различия през последните две тримесечия между експресните оценки, които се публикуват 45 дни след изтичането на референтния период, и неокончателните данни, които се публикуват в рамките на срок от 60 дни.

На 2 юни ЕЛСТАТ ревизира тримесечната си оценка за растеж от 0,4 процента на тримесечна база, след като експресните оценки, публикувани 15 дена по-рано, сочеха, че икономиката се е свила с 0,1 процента. 

Качеството на гръцките статистически данни е под постоянно наблюдение от страна на Брюксел, откакто страната затъна в икономическа криза през 2010 г., която наложи прилагането на три спасителни програми, за да се избегне банкрут.

Несъответствията в начина, по който беше изчисляван бюджетният дефицит преди 2010 г. и който според партньорите от еврозоната е прикрил реалния размер на дефицита, допринесоха за отприщването на финансовата криза в страната, която засегна и еврозоната.

Страни като Ирландия, Люксембург и Швеция не публикуват експресни данни. Публикуването им не е задължително според законодателството на ЕС.