Кипър се обърна вчера към партньорите си от Европейския съюз и Израел с молба за помощ в овладяването на големите горски пожари в страната северно от градовете Лимасол и Ларнака, предаде Ройтерс.

Четири овъглени тела са открити до Ларнака, заяви днес вътрешният министър на страната Никос Нурис. За жертвите се предполага, че са чуждестранни земеделски работници.

Снимка: БГНЕС / EPA

Огънят, разпалван от силните ветрове, е обхванал най-малко шест общини в подножието на планината Тродос, където има борови гори и гъста ниска растителност. По думите на директора на агенцията за горите Хараламбос Александру това е най-големият пожар в историята на островната държава.

Европейската комисия съобщи, че Гърция е изпратила пет самолета за борба с пожари, а същото възнамерява да направи и Италия. Очаква се и помощ от Израел. Европейският спътник "Коперник" е активиран, за да оцени мащаба на щетите.

Снимка: БГНЕС / EPA

Вече се унищожени десетки имоти. Пушеците от пожарите се виждат даже от столицата Никозия, която отстои на около 75 км, предаде Ройтерс.

67-годишен мъж е бил задържан вчера по подозрение, че е предизвикал пожара, съобщават местни медии.