Гореща вълна минава през Северна Македония – в областите Скопие и Вардар температурите ще са екстремно високи във вторник и сряда.

Поради тази причина някои служители в населените места Гевгелия, Богданци, Валандово и Дойран са освободени от работа.

На извънредно заседание правителството взе решение на 11 и 12 юни да бъдат освободени от работа бременните жени и хората над 60 години.

В детските градини децата не трябва да се извеждат на открито от 11 до 17 часа.

Общинските власти, Червения кръст и центровете за социални дейности трябва да оказват помощ на самотните, старите, немощните и бездомните хора.

Снимка: bTV

Властите в Скопие призоваха гражданите внимателно да се движат в горите и да избягват действия, които могат да предизвикат пожар.

Оранжев код за жеги в Букурещ и още 16 окръга на Румъния е обявен за първите два дни от седмицата, съобщават от Националната метеорологична администрация в северната ни съседка. Живакът в термометрите в румънската столица достигна 42 градуса, а в южната част на страната на много места бяха отчетени над 38 градуса.

В Гърция и Кипър също е много горещо. Преди няколко дни термометрите в Кипър достигнаха 45 градуса. Енергийната система на страна беше на ръба заради неочаквано високите юнски стойности.

На този фон в Гърция изглежда по-прохладно, но и там термометрите показват между 38 и 40 градуса през последните пет дни.

Метеоролозите в много европейски държави вече прогнозират, че това ще бъде най-горещото лято от много години насам.