„Да реформираш комунизма е като да печеш снежна топка във фурна”, казва германският консервативен политик Франц Йозеф Щраус. Снеготопеното в Съветска Русия и целия комунистически блок от края на 80-те дължим на Михаил Сергеевич Горбачов. Днес бившият съветски лидер отбелязва 90-ия си рожден ден.

„Най-голямото ни постижение в страната беше, че хората получиха свобода и сложиха край на тоталитарната система. Това обяснява защо опитът за връщане на страната назад в миналото – опитът за преврат (през август 1991 г.), завърши с неуспех. А във външната политика основното постижение беше краят на Студената война и драстичните съкращения на ядрени оръжия.”, коментира Горбачов в интервю за ТАСС.

Горбачов е на 54, когато прекъсва ерата на „диктаторите пенсионери“ в СССР и застава на чело на комунистическата партия. С властта си се опитва да промени икономическите и политическите модели, които движат живота на Съветския съюз.

„Взех някои основни решения в собствения си живот и в политиката. Не бих сменил нито един от тях. В политиката сега много неща изглеждат по-ясни, разбира се: имаше някои грешни стъпки. Знам, че ме критикуват, че съм „твърде доверчив“. Но ако нямах доверие в хората, перестройката никога нямаше да започне. Освен това ме мъмрят за гласността. Но без гласност нищо не би се променило в страната.“ споделя Горбачов.

Да преобърне държавното производството в частно организирано е негова икономическа цел. Мерките за постигането ѝ ще нарече „Перестройка“. Свобода на словото, право на протести и обществена позиция ще залегнат в неговите реформи като “Гласност”. 

„Без политическа реформа всякакви опити за преустройство на икономиката щяха да потънат в живите пясъци на бюрокрацията. Това се беше случило в нашата история и щеше да се случи отново. Много често Китай се посочва като модел. Но им трябваха години, за да набележат курс, който в крайна сметка работи добре. Страната ни се нуждаеше от постепенна пазарна реформа, а не от шокова терапия.”, заявява Горбачов.  

Реформите така се топят във фурната на комунистическия режим, че на 08.12.1991 г. СССР дава накъсо и от тогава до днес се нарича Руска федерация. За смутните години на преход, Горбачов казва за ТАСС: „През 90-те години радикалите взеха надмощие. Русия и нейните граждани платиха скъпо за това.”

„Има ли нужда от поредната перестройка на Русия?  Може ли да се случи? Ако да, държавата готова ли е за това?“ – с този въпрос приключва интервюто. Отговорът: „Промените са необходими, разбира се. Няма значение как ще се наричат. Реформите, перестройката, са процес на насочване на страната към нормален, достоен живот за всички хора. (...) Още повече на фона на усложненията, предизвикани от пандемията. Но вярвам, че хората с нетърпение очакват промяна.”

 

Настоящият президент на Русия – Владимир Путин, поздрави Горбачов с думите: „Вие по право принадлежите към плеядата от ярки, оригинални хора, изтъкнати държавни дейци на съвремието, значимо повлияли хода на родната и на световната история“.

 

Пред ТАСС Михаил Горбачов обяви публикуването на колекция от писма, които е получавал от „Русия и света“. Книгата ще се казва „Да разбереш Горбачов“.