Красива анимация на Google посреща търсачите на информация за пълното слънчево затъмнение, което милиони очакват тази вечер.

При изписване на solar eclipse в най-голямата интернет търсачка всеки може да види как се показва Слънце, после се затъмнява, като цялата страница потъва в мрак и после отново се показва звездата.

Пълните слънчеви затъмнения предлагат единствената възможност за изследване на слънчевата корона чрез наблюдения от Земята, поради което те са обект на особен интерес за професионалните и любителите астрономи.

На 8 април затъмнението ще се наблюдава като частично слънчево от източната част на Тихия океан, Централна и Северна Америка, северната част на Атлантическия океан и о-в Гренландия.

Сянката на Луната ще премине по ивица, чиято ширина ще достигне 197 км и по протежение на която ще може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение.

Снимка: Ройтерс

Лунната сянка ще „докосне“ Земята в Тихия океан, ще премине през Мексико, както и през някои от централните и североизточни щати на САЩ, като Тексас, Арканзас, Мисури, Илинойс, Индиана, Охайо, Ню Йорк, Върмонт и Мейн.

След това тя ще пресече за кратко Източна Канада и по-точно – провинция Ню Брънзуик. После ще продължи през северната част на Атлантическия океан, където нейният път ще завърши.

Нетърпеливи ентусиасти започват да окупират най-подходящите места за наблюдение на момента, в който Луната напълно ще закрие Слънцето.

Очаква се това да бъде най-наблюдаваното подобно явление в историята на Съединените щати.

Снимка: Reuters

„Дойдох в Тексас на гости на приятелката ми и тук разбрах за слънчевото затъмнение. Нямам специална подготовка. Взех си от еднократните слънчеви очила и ще си сложа слънцезащитен крем. Просто ще се появя някъде, ще погледна към небето и ще видя какво ще се случи“, каза Владимир, археолог от Хърватия.

„Следих внимателно прогнозата за времето. Дано денят да е хубав. Наистина имам големи очаквания. Надявам се на едно добро преживяване“, обясни туристът Сю Елън Мораиз.

Заради засиления трафик и рекордния брой посетители, в щата Арканзас, части oт щатите Ню Йорк и Тексас, както и района на Ниагарския водопад, обявиха извънредно положение.

В Мексико и Канада също броят часовете до небесния спектакъл.

Пътят на пълното затъмнение - широк приблизително 185 километра, обхваща няколко големи града, сред които Далас, Кливланд, Бъфало, Ню Йорк и Монреал. 

Можете да проследите пълното слънчево затъмнение на живо тук: