На тазгодишния авиосалон в Бурже десетките хиляди посетители ще видят изтребители от пето поколение, ударни самолети с възможност за поразяване на най-добре укрепени цели и вертолети, които са в състояние да спрат танков щурм. Въпреки това, голямата битка на авиационното събитие на 2017 г. не е при бойните машини.

За поредна година двата може би най-сериозни производителя на пътнически самолети в света – „Боинг” и „Еърбъс”, мерят сили в съревнование за нови клиенти. Бойното поле е средният клас машини, които съставляват и основна част от авиопарка на повечето авиокомпании.

Според първите данни на Си Ен Би Си през 2017 г. американците излизат като победители в състезанието. Към четвъртък „Еърбъс” има заявени поръчки за 144 самолета за 18,5 млрд. долара. „Боинг” има цели 463, като в случая не броим преработки на вече налични машини.

За сравнение, след Бурже 2015 резултатът беше 421:331 в полза на европейския производител.

Един от началниците в „Еърбъс”, Джон Леаи, коментира лаконично: „По-слабо ли е от миналата година? Да. Признаваме ли, че „Боинг” продадоха няколко самолета повече от нас? Признаваме”. Той е един от хората, отговорни за възхода на „Еърбъс” през 90-те, но през тази година планира да се пенсионира.

Една от причините за поражението на компанията му е новият „Боинг 737 Макс 10”, който може да превози до 230 пасажери и се конкурира пряко с „Еърбъс А320 нео”. Американската компания разширява производствения си капацитет от 42 на 47 самолета месечно до края на годината, а до 2020 г. планира да прави по 57.

Има сериозно съревнование и при по-новите платформи. „Еърбъс” показаха в Бурже новия А350-1000, който до края на годината ще започне да лети за Катарските авиолинии, докато американците се надяват първите доставки на дебютиралия на изложението 787-10 да започнат в началото на 2018 г.

В надпреварата се опитва да влезе и Китай с С919, който може да вози до около 170 пътници. Предназначен е за развиващите се пазари, но може да навлезе и далеч извън тях.

В клас „Джъмбо” към момента европейският производител има значително предимство (макар продажбите да не са особено големи). Тази година беше представен „А380 плюс”. Основните промени при него са нов дизайн на крилото и по-икономични двигатели.

Двуетажният авиолайнер вече ще тежи до 578 тона (!), като ще може или да побере още 30 пътника, или да лети допълнителни 300 морски мили.