Голяма част от популярните курорти в Испания, включително на Балеарските острови и Тенерифе, са под вода заради силна буря, предаде руската агенция Интерфакс.

Заради поройните дъждове държавната метеорологична служба на Испания обяви, че има повишена опасност за 12 провинции на кралството, предаде ТАСС.

Най-тежко е положението в автономната област Валенсия: едновременно в две нейни провинции – Аликанте и Валенсия, кодът за опасно време бе повишен до най-високия – "червен". В останалите случаи кодът е "жълт" или "оранжев".

Снимка: EPA

Преди това поройни дъждове се изсипаха над континентална Испания, над Канарските и Балеарските острови и в някои случаи предизвика наводнения. Беше възпрепятствано автомобилното движение по редица пътища.

На остров Тенерифе заради огромните вълни, предизвикани от бурята, вчера бяха евакуирани жителите на една от крайбрежните сгради. Силните вълни чупеха стъклата на прозорците на първите етажи на сградите.

Някои от вълните достигнаха височина от 6 метра. Близо 40 души бяха евакуирани.

Лошото време създаде сериозни проблеми и в Каталуния. Проливните дъждове причиниха наводнения и свлачища. Десетки пътища бяха блокирани.

Както съобщава вестник "Мундо", в резултат на стихията в община Виверо (автономна област Галисия) е загинала 83-годишна жена, след като река Лабрада излязла от коритото си заради силните валежи.

В съседна Румъния много автомобили бяха повредени от паднали дървета и клони в резултат на обилни снеговалежи и силен вятър. Властите съобщават за десетки инциденти по пътищата. Лошото време доведе до истински транспортен хаос.

Снеговалежите продължават да създават проблеми и в Гърция. Редица пътища са блокирани, а десетки училища останаха затворени.