Големият адронен ускорител в Швейцария излиза от днес в 20-месечна ваканция за ремонт и модернизиране, които ще позволят увеличаването двойно на неговата мощност, съобщава РИА „Новости”, като се позовава на официална информация.

Около 11.30 часа българско време от контролният център на Европейската организация за ядрени изследвания са изключили потока частици, с което е сложен край на тригодишния експеримент, който позволи откриването на бозона на Хигс – последният елемент от т. нар. „стандартен модел”, който отговаря за масата на всички елементарни частици.

По време на „ваканцията”, която ще продължи до 2015 г. ще бъде модернизиран не само 27-километровият пръстен на големия в историята на света ускорител на елементарни частици, но също така и помощните пред-ускорители - Протонният синхотрон и Протонният супер-синхотрон, както и почти цялата инфраструктура на комплекса на ЦЕРН в Швейцария.

След завършването на процеса по ремонт и модернизиране сумарната енергия, отделяна при сблъсъка на протоните в ускорителя ще бъде увеличена от 8 тераелектронволта на 14 тераелектронволта.