Горският пожар с невиждани мащаби, бушуващ в националния парк "Бохемска Швейцария" в Чехия, продължава да се разраства въпреки усилията на пожарникарите, казаха днес местни служители, цитирани от ДПА.

Пожарът обхвана територия с площ близо 1000 хектара, тъй като тежкият терен затруднява овладяването му, каза говорителка на спешните служби за чешката национална телевизия.

Снимка: EPA

Огънят избухна миналата седмица в чешкия национален парк и се разпространи в понеделник през границата с Германия в германския национален парк "Саксонска Швейцария".

Противопожарните екипи продължават да откриват нови тлеещи огнища в парка. Близо 750 пожарникари се борят с пламъците, след като бяха привлечени допълнителни сили от цяла Чехия.

Те са подпомогнати от шест хеликоптера и пет противопожарни самолета, които се включват в гасенето, след като сутрешната мъгла се разсее.

Досега осем пожарникари са ранени при гасенето, като няколко от тях сериозно. "Това показва, че наистина напредваме през опасен терен", каза говорителката.

Снимка: EPA

Някои части от гористата местност са труднодостъпни, включително районите по чешко-германската граница, каза тя.

В момента туристическите преходи в чешкия национален парк са забранени, а полицията е върната трима туристи, които са искали да посетят скалните формации от пясъчник.

Този горски пожар се смята за един от най-големите в историята на страната и се предполага, че е причинен от човешка небрежност, посочва ДПА.