Европа потвърждава - свръхпечалбите на производителите на електроенергия ще се преразпределят към най-нуждаещите се потребители, а цената на газа трябва да бъде разделена от тази на електроенергията.

Това са част от акцентите в годишната реч на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Пред специалния гост в Европейския парламент – първата дама Украйна Олена Зеленска, тя заяви: „Авторитаризмът се изправи срещу нашата демокрация, но Путин ще загуби, а Украйна и Европа ще спечелят“.

Тежките европейски санкции срещу Русия са ефикасни и те ще продължат да съществуват, а по най-горещите енергийни теми Урсула фон дер Лайен заяви, че не е възможно обикновените потребители в момента да се нуждаят спешно от помощ, а производители на електроенергия да се радват на неподозирани свръхпечалби.

„Ние предлагаме таван на приходите на дружествата с ниски разходи, произвеждащи електроенергия. В нашето предложение са включени компании, произвеждащи електричество от изкопаеми горива, които трябва да дадат своя кризисен принос. Нашето предложение ще събере повече от 140 милиарда евро за държавите членки, за да се смекчи ударът директно. Всичко това са извънредни и временни мерки, върху които работим, включително и таван на цената на газа“, каза председателят на Еврокомисията.

В днешната реч не се говори за военни доставки към Украйна от страна на Европа, но финансовата подкрепа от страна на Европа към Украйна остава безусловна.