„Грешно е едни хора да имат рекордни постъпление на гърба на нашите потребители на електроенергия. В този момент печалбата трябва да бъде споделена и насочена към онези, които имат най-голяма нужда от средства“, каза още Фон дер Лайен.

Относно тавана на цените на газа, Фон дер Лайен каза, че е важно цените да се балансират по разумен начин.

„Моята диагноза е, че сегашният пазар на електроенергия вече не върши работа“, каза Урсула фон дер Лайен.

Тя обяви създаването на нова европейска водородна банка, чиято цел ще бъде инвестицията в проекти за производство на водород. ЕС е предвидила инвестиция от 3 млрд. евро във водородния пазар. „Това е начинът, по който ще гарантираме енергията на нашето бъдеще. Това е нашата Зелена сделка“, каза тя.

„Бъдещето на нашите деца очаква да инвестираме в устойчивост, но и да живеем устойчиво. Трябва да финансираме прехода към нулевите емисии и към цифровата икономика. Необходима ни е фискална политика, която да дава възможност за стратегически инвестиции. Държавите членки трябва да бъдат по-гъвкави по отношение на намалението на държавния дълг. Трябва да има отчетност за постигане на резултатите, за които сме се разбрали. Трябва да има по-прости правила“, каза още Фон дер Лайен.

„Ще предложим пакет за помощи за малки и средни предприятия. Единен пакет от това какви да бъдат данъчните правила за тях в Европа. Трябва да променим директивата за закъснелите плащания, защото 25% от всички фалити се дължат на това, че фактурите не се плащат на време“, каза председателят на Европейската комисия.

Друга важна точка за икономиката на Европа е енергийната независимост. „Необходими са ни географски партньорства. Необходими са ни надеждни партньори“, каза Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК каза, че ЕС ще се стреми към създаването на стратегически резерв от редки метали и литий, които в момента се обработват в Китай. „С новите ни партньори можем да работим за подобряване на условията на труд, за опазване на околната среда“, коментира тя.

„Време е да се инвестира в силата на нашата демокрация. Да се съюзим с единомислещи партньори в целия свят. Да гледаме света с едни очи, да обединим силата си, да запазим устоите на демокрацията. Има държави, които са на път към нашия съюз – пътят към демокрацията и съюза са едно и също“, каза Фон дер Лайен.

Тя подкрепи призивите за европейска политическа общност.