Навършва се една година от нападението на Капитолия от симпатизанти на Доналд Тръмп. 12 месеца след щурма, сградата е с 5-метрови заграждения. Те липсваха, когато недоволните от изборните резултати опитаха да обърнат вота със сила.

В обръщение към нацията президентът Джо Байдън предупреди, че демокрацията в САЩ е поставена под риск, година след нападението на Капитолия: „Ще бъдем ли нация, която приема политическото насилие като норма? Ще бъдем ли нация, която не живее под светлината на истината, а под сянката на лъжите? Ние не бива да си позволяваме да бъдем това!“

При нападението преди година загинаха петима души, а над 100 служители на реда бяха ранени. Привърженици на президента Тръмп щурмуваха Капитолия, докато законодателите гласуваха резултатите от изборите, спечелени от Байдън.

Тогава Националната гвардия чака с часове да получи заповед, за да помогне в отбраната на Капитолия. Сега полицията на Конгреса може да поиска тази помощ, без да е нужно одобрението на Пентагона. „Полицията на Капитолия е по-силна и по-добре подготвена  в момента, за да изпълнява задълженията, отколкото преди 6 януари миналата година“, коментира полицейският началник Томас Мейнджър.

За атаката са повдигнати обвинения на над 700 души. Джейкъб Чансли, станал известен като Шамана на QAnon, беше осъден на 41 месеца затвор. Специална комисия към Камарата на представителите от миналата година разследва безредиците. Разпитала е стотици, но приближените до Тръмп отказват да свидетелстват.

А самият той продължава да твърди, че резултатите от изборите са откраднати и определя нападението на Капитолия като невъоръжен протест на американски патриоти.

Близо година от началото на управлението на Джо Байдън Америка остава разделена, сочат проучвания. Нещо повече, 2/3 от симпатизантите на Републиканската партия все още вярват, че изборът на Байдън не е легитимен

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!