Протестите срещу расизма продължават и в Обединеното кралство.

В югозападния град Бристъл демонстранти събориха статуя на Едуард Колстън, търговец на роби от 17-ти век. След като я свалиха с въжета, те я търкаляха по улиците и я избутаха в реката.

В Лондон пък протестът днес е пред Американското посолство.

Днес протестът е съсредоточен тук, на южния бряг на Темза, около комплекса на посолството към момента хилядите протестират мирно, но ако се спази модела от предишните дни анализаторите очакват отново ескалация в късните часове на деня в района на „Даунинг Стрийт“.

За последните три дни, в които има протести, са ранени 27 полицаи, а арестуваните за близо 50.

"Около 7 часа вечерта настроението на протестиращите в района на "Уайтхол" се промени. Тълпата прояви гняв и агресия към полицаите и започна да ги замеря с предмети, включително сигнални ракети”, Джо Едуардс
старши офицер в лондонската полиция.

Въпреки че насилието помрачава протестите, участниците нарастват с всеки изминал ден.

„Аз съм тук в знак на солидарност с моите братя и сестри в Америка“, каза Кена Давид, протестираща.

"Време е да спрете. Не можем да дишаме. Свали коляното си от врата ми", заяви Аиша Пембертън, протестираща.

Към протеста се присъединяват и все повече популярни личности. Социалните мрежи бяха взривени от кадри на поп иконата Мадона, която се оказа сред мирно протестиращите в Лондон. Световният шампион по бокс Антъни Джошуа подкрепи протест срещу расизма в родния си град Уотфорд. А художникът на графити Банкси публикува нова творба в “Инстаграм“ в подкрепа на протеста.

Правителството е все повече атакувано, за това, че няма твърда позиция по проблемите с дискриминацията. А на коментара на министъра на здравеопазването Мат Ханкок: "Разбирам защо протестирате, но има вирус" се чуват скандирания: „COVID е опасен, но по-опасен е вирусът на расизма".