Британската избирателна комисия, регулатор на сметките на политическите партии, наложи глоба от 16 250 британски лири (близо 19 000 евро) на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън за това, че не е декларирала общата сума на дарението, получено за финансиране на ремонта на апартамента му на "Даунинг стрийт".

Наложена беше и глоба от 1550 лири за нарушаване на задължението за водене на изрядни счетоводни записи, предаде Франс прес.

През април комисията започна разследване за възможни нарушения, свързани с ремонтните работи в апартамента, където Борис Джонсън живее със съпругата си Кари Саймъндс и сина им Уилфред на "Даунинг стрийт" 11 и който е по-голям от този на "Даунинг стрийт" 10 (официалната му резиденция).

Избирателната комисия стигна днес до заключението, че през октомври 2020 г. Консервативната партия е получила дарение от 67 801 британски лири (или повече от 79 000 евро) от "Хънтсууд асошиейтс лимитид" (компания, управлявана от бизнесмен, близък до партията), като 52 801 лири е трябвало да покрият разходи от три фактури, свързани с ремонта на "Даунинг стрийт".

От тази сума само 15 000 лири са били декларирани като дарение от партията. Комисията заяви, че въпреки това общата сума от 67 801 лири е дарение и е трябвало да й бъде докладвана.

Подложен на нападки от опозицията за финансирането на този ремонт, през април Борис Джонсън увери парламента, че "лично е платил за ремонта", без да уточнява, че е получил дарение, което след това е възстановено. Той увери, че е спазил правилата.