Осем дни преди местните избори в Англия и за парламенти на Уелс и Шотландия расте натискът върху британския премиер Борис Джонсън да обясни как е бил финансиран ремонтът на апартамента му на "Даунинг стрийт". Скандалът избухна, след като бившият му главен съветник заяви, че той може да е нарушил правилата за политически дарения, предаде „Ройтерс“.

На зададен миналия месец въпрос за този ремонт, говорителят на Джонсън каза, че всички дарения, подаръци и печалби са били декларирани по надлежния ред и никакви средства от Консервативната партия не са били използвани за него.

Британският премиер получава финансирана от данъкоплатците годишна издръжка от 30 000 лири за поддръжка и обзавеждане на официалната си резиденция, но всичко над тази сума трябва да плаща от свои средства.

Някои министри казват, че Джонсън е платил за подобренията в жилището си със свои пари, но не е ясно кога го е направил и дали ремонтът, за който се твърди, че е струвал 200 000 лири, първоначално е бил финансиран с някакъв заем. Съгласно правилата за политическото финансиране премиерът е бил длъжен да декларира това, а опозиционната Лейбъристка партия настоя за обяснение.

Доминик Къмингс, който бе ключов съветник на Джонсън в кампанията за Брекзит преди отношенията им да се развалят миналата година, заяви, че министър-председателят искал дарители тайно да платят за ремонта.

Британската избирателна комисия съобщи в сряда, че започва разследване за ремонта на апартамента на премиера на "Даунинг стрийт".

"Сега сме убедени, че има разумно основание да се подозира, че са били извършени едно или няколко нарушения. Затова ще продължим работата си във вид на официално разследване, за да установим дали случаят е такъв", заяви Комисията след оценка на информацията, която ѝ е била предадена от миналия месец от Консервативната партия.

По-рано днес Джонсън заяви, че е финансирал лично ремонта на апартамента си на "Даунинг стрийт", въпреки че не уточни дали е платил още от началото или първо е получил заем от партията си, а после е покрил със свои средства ремонтните дейности.