Долната камара на британския парламент ще дискутира и гласува предложения за поправки в плана на Тереза Мей за брекзит. Целта е премиерът да се опита да предоговори споразумението с Брюксел, така че то да спечели подкрепата на британските депутати. Вчера Мей призова депутатите от своята Консервативна партия да изпратят послание до Брюксел за това какви промени искат в сделката. Тя каза, че иска да осигури отстъпки, свързани с границата със Северна Ирландия, така че да получи подкрепата на привърженици на брекзит от собствената й Консервативна партия и на малката северноирландска партия, която подкрепя нейното правителство и която на 15 януари гласува срещу сделката й за брекзит.

След миналия съкрушителен вот по сделката с Евросъюза, Мей трябваше да представи план Б. След като не видяха почти никаква промяна на първоначалния вариант, депутатите представиха над 10 свои предложения. Сега все повече британци се готвят за хаотичен брекзит. Сред тях е Дейвид Уилкинсън, когото ви показахме преди две години, докато снимаше филм за излизането на Великобритания от ЕС. Режисьорът, работил с актьори като Кенет Брана и Антъни Хопкинс, отново протестира пред парламента, докато филмът му за брекзит е по кината.  

„Всичко е пълна бъркотия, но мисля, че това, което трябва да се случи, е брекзит да бъде отложен и да има още дебати. Когато започнах да правя филма си всички ми казваха, че няма шанс да има втори референдум. Но нещата се променят. Най-голямата грешка на Тереза Мей е, че не се вслуша в никого. Тя си има фикс идея и си държи на нея. На последните избори, когато загуби, на лицето й бе изписано, че е ужасно ядосана. Но вместо да говори и да преговаря с другите партии, тя продължава да дава варианти на една и съща сделка. Най-лошият сценарий е да излезем без сделка. Така Великобритания няма да може да търгува с никого. Ние британците няма да можем да ходим никъде. Абсолютна бъркотия”, на мнение е Дейвид Уилкинсън.

Датата 29-и е ключова за Великобритания. По план точно след два месеца страната трябва да е вън от ЕС. В парламента се говори, че Тереза Мей е предложила на депутатите споразумението за спорната ирландска граница да бъде заменено с алтернативни договорки. От ЕС отново заявиха, че няма да има предоговаряне и поискаха Великобритания ясно и точно да заяви позицията си какво иска.

През изминалата седмица една от поправките, предложена от опозиционната Лейбъристка партия набираше все по-голяма преднина. Става въпрос за предложение, според което ако до края на февруари няма подписано споразумение между Великобритания и ЕС, Обединеното кралство е длъжно да поиска удължаване на брекзит поне до края на годината. Финалната дума за това ще има Евросъюзът.