Спасителният фонд на еврозоната няма да изкупи испанския държавен дълг, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, като така отхвърли спекулациите по темата от последните дни.

Испански и френски медии намекваха, че Европейският механизъм за финансова стабилност ще започне да изкупува облигации, издадени от Италия и Испания, в координирано действие с Европейската централна банка.

„Не, тези спекулации са неоснователни”, заяви Шойбле.

Същевременно Международният валутен фонд занижи прогнозите си за икономическия ръст на Испания. Според новите очаквания икономиката ще отчете спад от 1,7% през 2012 и от 1,2% през 2013 година.

Международният валутен фонд (МВФ) похвали програмата за строги ограничения на испанското правителство, но в същото време изрази безпокойство от високата безработица в страната и призова властите "да защитят най-уязвимите" от икономическата криза. Според испанското правителство безработицата в страната ще достигне почти 25% през тази година. В най-тежко положение са младите, тъй като 53% от тях нямат работа. Дори туристическият сезон не оказа особено влияние върху броя на безработните. Само за периода април –юни нови близо 54 хиляди души са загубили работа. В 1,7 млн. домакинства всички членове са безработни.

Испания преживява безпрецедентна рецесия, много висока безработица и бързо увеличаване на държавния дълг, отбелязват директорите на МВФ.

В ежегодния доклад на финансовата институция се казва, че Испания преживява последиците на двойната рецесия и икономическата й система се нуждае от реформа.

МВФ приветства неотдавна обявения от Мадрид план за строги икономии на стойност 65 милиарда евро.

Авторите на доклада призовават Испания "стриктно да се придържа" към политиката, чиято цел е бюджетният дефицит от 8,9 на сто да бъде свит и призовават за "допълнителен напредък в усилването на конкурентоспособността и създаването на работни места".

Правителството на испанския премиер Мариано Рахой бе критикувано, че отива твърде далеч по пътя на строгите икономии, проповядван от ЕС и МВФ. Критиците му твърдят, че орязването на държавните разходи парализира икономиката и увеличава безработицата и бедността.

Кабинетът опроверга твърденията, че се обмисля спасителен план за Испания от ЕС и МВФ.