Няколко месокомбината се превърнаха в нови огнища на заразата в Германия. На 230 нарасна броя на далите положителна проба в COVID-19.

В ефира на "Тази сутрин" генералният ни консул във Франкфурт на Майн Антоанета Байчева потвърди, че има и българи, работещи в предприятията, но уточни, че на този етап няма наши сънародници, които да се свързали с представителството ни във Франкфурт.

Според нея обаче по всяка вероятност има и заразени наши сънародници, защото в месообработвателните предприятия работят основно българи и румънци.

Снимка: btvnovinite.bg

Няколко са огнищата в месообработвателната индустрия, като към момента най-засегната е фабрика за месо в град Косфелд. Направени са над 900 проби там, но резултатите излизат поетапно, което обяснява нарастващия брой на новозаболели. Към момента те са 230.

Във фабриката бе направена и проверка от властите. Установени са нарушения като по всяка вероятно не е било спазвано нужното разстояние от 1,5 метра при работа и защитните маските не са били поставяни коректно.

Според фирмата работниците са живеели в апартаменти от трима до петима души. Извършват се и проверки дали наистина е така.

Това са и основните дискусии и медийни акценти в Германия - при какви условия живеят заетите в месообработвателната индустрия.

Този понеделник в Косфелд трябваше, подобно на останалите градове в цяла Германия, да влязат в сила нови облекчения на мерките. Това обаче няма да се случи, защото там е надскочена границата от 50 на 100 000 заразени, което буди недоволство сред местните жители.