В Германия се предвижда въвеждането на частична забрана на носенето на бурки. За тази мярка се споразумяха вътрешните министри на федералните провинции от партията на Ангела Меркел.

Самата Меркел също заяви, че бурките пречат на интеграцията в страната.

Носенето на бурки и хиджаб няма да бъде разрешено на служителите в държавни и обществени институции, в детските градини, училищата и университетите. Бурките нямат място и на митинги и демонстрации, категоричен беше вътрешният министър Томас де Мезиер.

Вътрешните министри от партията на християндемократите се обединиха и около план за по-строги мерки за сигурност в страната.

Сред тях са отпадане на двойното гражданство за тези, което се сражават на страната на терористични и радикални организации.

Министрите се договориха и за нови работни места за 15 хил. полицаи, както и за засилено видеонаблюдение в страната. Предстои и съвместно антитерористично учение на полиция и военни.

Берлинската декларация ще бъде обсъдена с коалиционния партньор –социалдемократите, а законодателните промени сега са в ръцете на парламента.