Германският комик, обвинен, че е обидил турския президент Реджеп Таип Ердоган по телевизията, си взе четириседмична пауза от ефир, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това стана на фона на започнатото от германските власти криминално разследване срещу него за скеча, в който пародира Ердоган.

Ян Бьомерман обяви във Фейсбук, че си взима "кратка почивка от телевизията". След това германската телевизия Цет Де Еф потвърди новината в изявление, в което казва, че е уважила решението на водещия. Шоуто на комика няма да бъде излъчвано до 12 май.

В своя пост във Фейсбук Бьомерман аргументира решението си с необходимостта "местната публика и интернет да могат отново да се съсредоточат върху наистина важните неща, като бежанската криза, видеоклиповете с котки и любовния живот на (германската актриса) София Томала".

На 31 март Бьомерман прочете сатирично стихотворение, осмиващо Ердоган, по време на своето шоу по Цет Де Еф.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел изпълни искането на Турция да бъде започнато официално криминално разследване срещу телевизионния водещ. Ако бъде признат за виновен, Бьомерман може да бъде осъден на затвор.