Германският орган за финансов надзор съобщи този петък, че е разпоредил на дъщерното дружество на руската държавна банка ВТБ във Франкфурт да отстрани недостатъци в своите предпазни мерки срещу "прането на пари и финансирането на тероризма".

Решението е било взето на 1 октомври и влиза в сила от тази дата, а освен препоръките към местния клон на ВТБ, органът по финансов надзор назначава свой представител като специален наблюдател в банката, за да проследи и да докладва как се въвеждат препоръчаните мерки срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

От централата на ВТБ в Русия коментират, че германският финансов надзор не е открил никакви нарушения в дейността на трезора.

„Ние приветстваме възможността, която ни дава германската финансова служба, за да усилим нашите съществуващи мерки за борба с финансовите престъпления“, се казва в позицията на банката, цитирана от вестник „Ханделсблат“.

ВТБ e втората по големина руска финансова институция с голямо държавно участие, на която се гледа като на водеща европейска специализирана банка в търговските отношения между Европа и Русия. Трезорът развива дейност в много страни от ЕС, включително и в България.