„Омикрон“ може да се окаже прекрасен коледен подарък“, смята германският клиничен епидемиолог проф. Карл Лаутербах.

Смята се, че Лаутербах ще бъде следващият здравен министър на Германия.

По думите му огромният брой от 32 мутации в шиповидния протеин не означава непременно, че вирусът ще бъде по-опасен за хората, а напротив.

„Виждаме, че „Омикрон“ има 32 мутации в шипчето си. Това е два пъти повече от „Делта“, което означава, че той се оптимизира да заразява по-лесно и да бъде по-лек като преболедуване, именно така действат повечето респираторни вируси“, казва Лаутербах в интервю.

Още преди дни експерти от РЮА коментираха, че изглежда, че „Омикрон“ причинява доста по-леки симптоми от всички предишни варианти.

Междувременно от РЮА също идват добри новини. Според проф. Абдул Карим, който беше главен здравен съветник на правителството по време на първата вълна на пандемията, настоящите ваксини вероятно ще бъдат ефективни и за „Омикрон“.

„От това, което наблюдаваме до момента при различни други варианти знаем, че имунитетът към ваксините общо взето се запазва, когато става въпрос за хоспитализации и тежко протичане на болестта. Вероятността ваксините да действат така и при „Омикрон“ е голяма“, казва Карим.